Meniu


Vietile Romilor Conteaza

Caminul Artei

 

Luni, 3 august, s-a deschis expoziția personală de pictură  a artistului plastic Eugen Raportoru „Viețile romilor contează”. Expoziția poate fi văzută până vineri, 14 august la sala parter de la Căminul Artei din str. Biserica Enei nr. 16, zona Universitate. Evenimentul este organizat de Uniunea Artiștilor Plastici din România și de Institutul Cultural Român.

“Eugen Raportoru nu are doar capacitatea de a privi și de a vedea, si nici doar pe aceea de a comunica vizual prin semn, prin tușă, prin ton și prin formă

, ci și pe aceea, fundamentală, de a interoga si de a valorifica memoria.  Iar in străfundurilor memoriei sale melancolia grea a lui Andreescu se întâlnește cu sonoritățile grave, de cavernă scânteietoare, ale lui Gheorghe Petrașcu  și cu tristețea solitară si, de multe ori, sfâșietoare, a lui Jean Cheler.

Însă cea mai profundă, mai dureroasă, dar și mai eroică dimensiune a memoriei  este aceea a unei umanități străvechi, împovărate, aproape invizibile din pricina unei patine, a unei cocleli existențiale care acoperă totul ca o alunecare istorică de teren. La capătul celor doi vectori ai memoriei, în punctul lor de convergență, pictura lui Raportoru este un act salvator, o luptă pentru viața din spatele acromatismului. Un act de biruință. O epifanie.”
Citeste articolul original